RELAX OATMEAL MILK STOUT

milk stout

Velmi zajímavým typem stoutu je milk stout nazývaný také cream stout nebo sweet stout. Při jeho výrobě je totiž přidán navíc mléčný cukr laktóza. Kvasinky pivního kvašení však nejsou v rámci fermentace schopny tento cukr zpracovat, takže v pivu zůstává. Výsledkem je sladší a tělnatější chuť spojená s vyšší energetickou hodnotou piva. Anglické slovo "oat" označuje oves. Při vaření oatmeal stoutu je tedy kromě ječného sladu použit i slad ovesný. Jeho podíl se pohybuje zhruba do 30%. Výsledkem je opět plnější chuť s náznakem ovsa a vyšší viskozita piva způsobená vyšším podílem bílkovin a tuků v ovesném sladu. Použité suroviny: ovesný slad, pražené slady, laktóza(nezkvasitelný mléčný cukr), chmel Sorachi Ace

Parametry

%EPM
13
% alk.
4,8
IBU (hořkost)
42
EBC (barva)
190

Specifické reference